САЩ разшириха списъка със санкции срещу РФ във връзка със ситуацията в Донбас

Министерство на финансите на САЩ публикува списък с 34 физически и юридически лица от Русия и Украйна, попадащи под санкции във връзка със ситуацията в Донбас, предаде РИА Новости, позовавайки се на публикуван във вторник документ на министерството.

„Днешните стъпки потвърждават придържането на САЩ към търсенето на пътища за дипломатическо разрешаване на кризата в Украйна, които се подкрепят от нашите санкции срещу Русия“, се казва в съобщението.

В списъка със попадащи под санкциите са прибавени Banco VTB Africa, дъщерните компания на ВТБ в Казахстан, Армения, Австрия, Беларус и Украйна, ВТБ-24, „ВТБ-застраховане“, ВТБ-лизинг. В санкционния списък са включени и Мособлбанк, Новикомбанк и „Яндекс.Деньги“.

Заради връзката си с руски предприемачи в черния списък попадат 14 физически и юридически лица. Това са Едуард Йофе, Вахтанг Карамян, Татяна Черних, Суен Олсън, компаниите „Волгоград-нефтемаш“, Московска областна банка, „Инвестмент рипъблик банк“, „Авиа груп терминал“, „Транссервис“, „Лерма-трейдинг“, „Ел-Ти-Ес холдинг“, „Мейплз“, „Фентекс пропъртиз“, „Уайт сил холдингс“.

Както се отбелязва в съобщението на американското финансово министерство, за „сепаратизъм“ в Украйна под санкциите са попаднали шестима души. От ЛНР това са: Владислав Дейнего, Сергей Козяков, Василий Никитин и Сергей Циплаков. От ДНР: Александър Кофман и Андрей Родкин. Санкциите засягат и още две лица, които според американските власти са свързани с бившия украински президент Виктор Янукович. Това са Виталий Захарченко и Дмитрий Табачник.

В „кримския“ санкционен списък на САЩ попадат следните компании: „Генбанк“, Краснодарска регионална инвестиционна банка, КБ „Верхневолжский“, „Севастополска морска банка“, „Универсал-авиа“, три завода за вино, включително „Массандра“, „Новий свет“ и „Магарач“, Азовският завод за производство на вино, курортът Долна Ореанда, руската компания „Технопромекспорт“ и Ялтинската киностудия.

С отделен документ министерството на финансите на САЩ разпространи списък, в който влизат 12 от гореспоменатите физически лица и 110 компании и организации. В общия списък са включени промишлени предприятия от Москва и други руски градове, включително „Вертолетите на Русия“, заводът „Маяк“, корпорацията „Оборонпром“, Обединената двигателостроителна корпорация и Рособоронекспорт. В списъка попадат по-голям брой компании от отбранително-промишления комплекс.

Съставителите на списъка посочват, че много от изброените организации и фирми по-рано са били включени в санкционните списъци на ЕС. В документа на министерството на финансите на САЩ се отбелязва, че списъкът е разширен с цел гарантирането на ефективното изпълнение на предходните мерки, въведени срещу редица руски граждани и компании във връзка с конфликта в Украйна, включително и да не им позволят да „заобиколят“ вече съществуващите санкции.