САЩ преосмисли своята непримирима позиция по отношение на Башар Асад

Администрацията на президента САЩ Барак Обама е готова да преосмисли своята непримирима до този момент позицията по отношение на сирийския лидер Башар Асад и да приеме той да остане част от управлението на Сирия в преходния период. Информацията за новата по-отстъпчива позиция съобщава „The Wall Street Journal“, съобщава news.ibox.bg.

По данни на изданието такава позиция вече се поддържа от американските представители на провеждащите се в момента преговори по регулиране на конфликта в Сирия. Преговорите се провеждат във Виена.

Според оценката САЩ са си изменили позицията след началото на военните удари на Русия по обекти на терористите в Сирия, които укрепиха позициите на властта в лицето на Башар Асад.

Администрацията на Барак Обама излезе на заключителната фаза на международните преговори за войната в Сирия с готовност да се съгласи на сделка, включваща фигурата на Башар Асад, който да остане на власт в продължение на няколко месеца или дори е на по-дълъг срок в рамките на един преходен период на създаване на ново правителство.

Едва миналата седмица САЩ бяха категорични, че Асад по никакъв начин не може да има участие в политическия процес на Сирия.