В САЩ предложиха създаването на агенция за борба с „руската пропаганда“

Членът на Конгреса на САЩ Адам Китцингър предложи да бъде създадена нова федерална агенция за борба с „руската и китайската пропаганда“, съобщи Washington Examiner, цитиран от РИА Новости.

В предложения законопроект се отбелязва, че Русия и Китай използват многобройни инструменти за пропаганда с цел да понижат световното влияние на САЩ.

„Русия бълва дезинформацията си, подкопавайки интересите на Съединените щати в Украйна, и допринася за разпространяването на нестабилност в редица страни“, твърди конгресменът. „Създаването на съответната агенция ще даде на САЩ уникалната възможност да насочи мощния поток на истината, гарантирайки световната стабилност и предотвратявайки конфликтите“, счита той.

Политикът е убеден, че „съпротива“ на чуждата пропаганда трябва да се осъществява от Център за анализ на информацията и реагиране към Държавния департамент. Този център ще анализира хода на информационната война и ще разобличава насочените срещу националната сигурност на САЩ подобни операции.

Съавторът на законопроекта Тод Лю подчертава, че чуждата пропаганда не само разпространява антизападни настроения, но и манипулира общественото възприятие, нарушава демокрацията и подкопава интересите на САЩ. „С една дума, те правят света по-малко безопасен“, обобщава политикът.