САЩ пратиха нови пратеници в Москва

След визитата на държавния секретар на САЩ Джон Кери в Сочи президентът Барак Обама изпрати в Русия други двама свои високопоставени представители, пише „Коммерсант“.

Вчера в Москва бяха на посещение заместникът на държавния секретар Виктория Нюланд и специалният представител на Съединените щати за Сирия Дейвид Рубинстейн. Въпреки че всяка от визитите си има своя история, тях ги обединява една задача – да продължат новия диалог, започнат от Джон Кери с руското ръководство.

Руски експерти, интервюирани от „Коммерсант“ не смятат, че тази активност на Белия дом трябва да се възприема като готовност за отстъпки към Русия. За главната роля да доизясни позицията на САЩ неслучайно е избрана Виктория Нюланд, която има репутацията на отдавнашен критик на Москва, отбелязва авторът на статията в руското издание.

„Посещението на Нюланд в Москва по-малко от седмица след визитата на Джон Кери в Сочи свидетелства за ново разпределение на ролите в държавния департамент на САЩ. Докато Кери играе ролята на добрия следовател, Нюланд с нейния традиционно твърд подход по-органично подхожда на ролята на лошия следовател. Именно на нея е възложена задачата да донесе до Москва мисълта, че визитата на Кери в Сочи не следва да се интерпретира като готовност на президента Обама да се откаже от натиска върху Кремъл и да смекчи своята позиция за Украйна“, цитира „Коммерсант“ политологът Александър Домрин.