САЩ определиха сдържането на Русия като главен приоритет за Европа

Европейското командване на въоръжените сили на САЩ в Европа (EUCOM) определи за свой главен приоритет „сдържането на руската агресия“, предаде РИА Новости.

Това се казва в обновената стратегия на EUCOM в Европа, представена във вторник на сайта на командването. Автор е главнокомандващият силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав.

В документа Русия е представена като главна заплаха поради „неуважение към суверенитета на съседите й в Европа“, увеличаване на силите в Арктика, както и за действията й извън сферата на отговорността на EUCOM – в частност, в Сирия.

„Русия отправя сериозно предизвикателство на нашите партньори и съюзници в различни региони, това е глобален проблем, който изисква глобална реакция“, се казва в документа.

Това е съществена промяна в сравнение със стратегията от 2012 г., в която Русия бе представена като потенциален партньор, с който може да се градят „ключови отношения“.

В документа Русия се описва като заплаха от изток и север, а заплаха за Европа от юг EUCOM счита „Ислямска държава“ (ИД).

Сред останалите приоритети, изброени в стратегията са дейността на НАТО, защитата на стратегическите интереси на САЩ, противодействието на международните заплахи, гарантирането на боеготовността на въоръжените сили и поддържането на ключовите отношения.

В обновената си стратегия EUCOM отбелязва, че 2015 г. е била една от „най-натоварените“ от края на Студената война. Съкращаването на броя на американските войски в региона през последните 25 години, от гледна точка на американското командване, е поставило под заплаха стабилността в Европа.

Представители на Запада нееднократно обвиняваха Русия в „агресия“ – в частност, заради това, че руските войски били присъствали на територията на Източна Украйна по време на водещите се там военни действия. Москва опроверга подобни твърдения. Миналата година Владимир Путин заяви в интервю за италианския вестник Il Corriere della Sera нарече изказванията за „агресивните действия“ на Русия спекулации от страх.