САЩ обмислят въвеждането на нови санкции срещу Русия

САЩ продължават да разглеждат възможността за въвеждане на икономически санкции по отношение на Русия заради твърдяното от тях нарушаване на Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег (РСМД), но засега не са приели  решение, съобщи заместникът на държавния секретар на САЩ по въпросите на контрола върху въоръженията и спазването на договореностите Роуз Гьотемюлер, предаде РИА Новости.

„Ние продължаваме да разглеждаме икономическите мерки във връзка с договора за РСМД, но към момента не сме приели решение“, заяви Гьотемюлер.

Тя припомни, че по-рано САЩ и ЕС заедно въведоха икономически санкции срещу Русия заради ситуацията в Украйна, които по думите й, са „невероятно ефективни“.

По-рано официалните лица нееднократно заявиха възможността от въвеждане на икономически и военни мерки по отношение на Русия във връзка с предполагаемото нарушаване на Договора за РМСД. Такива решения обаче, така и не бяха приети, което предизвиква недоволство сред много от членовете на Конгреса, и най-вече сред републиканците, които критикуват администрацията на действащия президент-демократ Барак Обама.