САЩ: Македония и Сърбия са потенциални съюзници на Русия

Единствените потенциални съюзници на Русия на Балканите са Сърбия, президентът на Република Сръбска в Босна и Херцеговина Милорад Додик и Република Македония.
Това пише близкият до властите в Белград вестник „Блиц“, който публикува обширна статия за визитата на Александър Вучич в САЩ и условията, които са били поставени от страна на Държавния департамент по време на преговорите.
Изданието се позовава на „дипломатически източници“. Според тях „Държавния департамент смятал Сърбия, Македония, Косово и Босна, като държави, които се намират на „огневата линия“.

САЩ не поставяли като условия пълно прекратяване на отношенията на тези държави с Русия, но са поискали Сърбия ясно да се разграничи от руските намерения за създаване на кризисни огнища на Балканите, за да се отклони вниманието от Украйна.

От Сърбия се изисква да следва общата европейска външна политика на Европейския съюз /ЕС/ и да има ясна позиция по отношение на конфликта в Украйна. В момента има прекалено много огнища, които изискват намесата /присъствието, бел.ред./ на САЩ. Сериозно напрежение има в Прибалтика и поради тази причина са „необходими мирни и стабилни Балкани“, казва още дипломатическият източник.

Властите във Вашингтон очакват Сърбия да сътрудничи със своите съседи и да „приземи“ президента на Република Сръбска Милорад Додик. В същото време САЩ много ясно са обърнали внимание на Албания и Косово за необходимостта от сътрудничество със Сърбия, а не от конфликти.
Изданието твърди, че САЩ имат желание за задълбочаване на военното сътрудничество със Сърбия, но от Сърбия се очаква „ясно да се определи за НАТО и да започне този процес“. Американската страна желае „Сърбия да се включи по-активно и в коалицията срещу тероризма, но не само декларативно както прави това досега“, цитира pogled.info.