САЩ и Русия внесоха проекторезолюция за Сирия в Съвета за сигурност на ООН

Русия и САЩ са внесли в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция в подкрепа на режима на спиране на огъня в Сирия, влизащ в сила утре в полунощ. Това заяви вчера пред журналисти председателят на Съвета за сигурност на ООН, венецуелският дипломат Рафаел Рамирес, цитиран от ТАСС.

„Получихме проект на резолюция от делегациите на Русия и САЩ в подкрепа на политическия процес и спирането на огъня“, каза Рамирес. „Работим усилено, за да приемем резолюцията до събота, за да подкрепим съгласуваното спиране на огъня.“

Дипломат от една от държавите членки на съвета е казал пред ТАСС, че резолюцията може да бъде приета на заседание довечера. По време на закритата част от срещата специалният пратеник на генералния секретар на ООН Стафан де Мистура ще представи пред членовете на Съвета за сигурност доклад за усилията за уреждане на конфликта. „Де Мистура ще опише целия политически процес. САЩ, Русия и страните в конфликта се съгласиха да спрат огъня. След това трябва да бъдат възобновени и преговорите. С тях се занимава Де Мистура и ние го подкрепяме“, каза Рамирес.