САЩ и НАТО обмислят снабдяването на Киев с оръжия

САЩ обмислят да доставят оръжие на украинските сили, пише „Ню Йорк таймс“. Изданието посочва, че с оглед на засилването на боевете в Украйна, върховният главнокомандващ силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав вече подкрепя доставянето на отбранителни оръжия на силите на Киев.

Според американски официални източници вече и редица представители на администрацията на президента Обама, както и на американската армия, изглежда също клонят към тази позиция. Според източниците на изданието държавният секретар Джон Кери, който планира да посети Киев тази седмица,  както и председателят на Съвета на началник-щабовете генерал Мартин Демпси са  склони да обсъдят доставянето на смъртоносни оръжия. Министърът на отбраната Чък Хейгъл също подкрепя изпращането на отбранителни оръжия на Украйна, посочва вестникът. Според източниците на вестника съветникът на Обама по въпросите на националната сигурност Сюзан Райс през последните месеци е била против, сега вече тя била готова да обмисли отново въпроса.

Досега Белият дом ограничаваше военната помощ на САЩ до „несмъртоносно оборудване“ – бронежилетки, очила за нощно виждане, медицински комплекти за първа помощ и инженерно оборудване.

Според алианса опълченците са превзели общо 500 кв. км нова територия през последните четири месеца. Путин трябва да бъде спрян,  а понякога само оръжията могат да спрат оръжията, пише Тимъти Гартън Аш  в британския вестник „Гардиън“.

„Невинни случайни минувачи загинаха в черноморския град Мариупол. Развалините на летището на Донецк напомнят за сцена от многострадална Сирия. Около 5000 души вече загинаха в този въоръжен конфликт, а над 500 000 бяха принудени да напуснат домовете си. С изцяло погълнато внимание от Гърция и еврозоната Европа позволява в собствения й двор да се случва нова Босна.

Според автора времето за дипломация пак ще дойде, но сега не е моментът за нея, докато Украйна спешно се нуждае от военна подкрепа. Способността на Украйна да се бори със опълченците е поставена на изпитание от икономически и военни предизвикателства, пише „Вашингтон пост“. Ескалацията на насилието, идват в момент, когато Киев се намира на много тежък кръстопът“.

Икономиката на страната е разклатена от бурната инфлация, влошаващата се дългова и валутна криза.Обществото е все по-недоволно, че обещаните от правителството реформи и най-вече борбата с корупцията все още не са реализирани, а в редиците на бързо нарастващата армия има признаци на дезорганизация и неудовлетворение от командването на фона на проточващия се конфликт, посочва изданието.

Източник: БТА