САЩ изпращат бомбардировачи в Тихия океан за сдържане на Северна Корея и Китай

Министерството на отбраната на САЩ за първи път от десет години насам ще изпрати в района на Тихия океан ескадрила от свръхманеврени стратегически бомбардировачи B-1B Lancer, съобщи регионалното американско командване (РАСОМ), предаде РИА Новости.

В събота самолетите ще пристигнат в базата Андерсън на остров Гуам, влизащ в архипелага на Марианските острови и който е собственост на САЩ. Те ще заменят бомбардировачите B-52. За обслужването на бойните машини в базата ще бъдат изпратени също и около триста военнослужещи от ВВС.

„Това не е първият случай на разполагане на В-1 в зоната на отговорност на PACOM, но е първият от десет години насам“, се казва в съобщение на командването.

Отбелязва се, че В-1 притежава „още по-голяма мощност на оръжието и изключителни възможности за нанасяне на удари на разстояние“.

Телевизия CNN уточнява, че на остров Гуам ще бъдат прехвърлени самолети от състава на 34-та експедиционна бомбардировъчна ескадрила, които през първата половина на миналата година са участвали в операциите в Сирия, Ирак и Афганистан. Екипажите са летели общо над седем хиляди часа, като са изпълнили 630 мисии.

CNN също така припомня, че самолетите от базата Гуам патрулират в района на Южнокитайско море и Корейския полуостров. В първия случай САЩ демонстрират на Китай, че възнамеряват да осигуряват свобода на полетите и мореплаването в международните води и въздушното пространство, независимо от териториалните претенции на Пекин. Във втория случай – изпращат „ясен сигнал“ на корейските власти, че смятат да защитават съюзниците си в региона – Южна Корея и Япония.

Прехвърлянето на В-1 се случва на фона на поредните ракетни изпитания на Пхенян, които Вашингтон за пореден път „решително осъди“.

B-1B Lancer е американски свръхзвуков стратегически бомбардировач с изменяема стреловидност на крилете. Той може да носи до 56 тона ракети и бомби.