САЩ за първи път не поздравили Русия за националния празник

Властите в САЩ за първи път не поздравиха Русия по случай националния й празник – 12 юни, съобщи руското посолство във Вашингтон, цитирано от ТАСС и БТА.

„Можем да потвърдим, че от американската страна не е получено поздравление за Деня на Русия. Не помним друг път да е имало подобен случай. Сами си правете изводите“, се казва в съобщение на страницата на посолството във Фейсбук.

Вчера държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън за пореден път констатира, че отношенията с Русия са „в най-ниската си точка“. Наблюдатели припомнят, че това състояние е наследство от времето на Обама.

На 12 юни 1990 г. бе приета декларация за държавния суверенитет на Руската федерация. Оттогава датира и честването на Деня на Русия, който е и национален празник.

„Нов подход“

По този повод от пресслужбата на Държавния департамент обяснили пред кореспондента на ТАСС във Вашингтон, че при новата администрация на президента Доналд Тръмп бил възприет „нов подход, при който официални поздравления се предават чрез посолствата на САЩ“ в съответните страни.

„Ние вече не разпространяваме поздравленията като съобщения за медиите, – казал сътрудник на службата. – Но ние ги публикуваме на сайта си, а те официално се връчват чрез нашите посолства“.

„Ние не ги разпространяваме сами, но не възразяваме, ако това правят страните получателки“, добавил той.

Според ТАСС от пресслужбата се затруднили да кажат било ли е предадено поздравление по случай Деня на Русия чрез посолството в Москва, но обещали да уточнят това.

Източник: dir.bg