САЩ готвят разширена програма за обучение на украински военни

Американските инструктори могат да пристъпят към реализацията на разширена програма за подготовка на военнослужещи в Украйна още в края на ноември. Това заяви командващият ВС на САЩ в Европа генерал Бен Ходжис, съобщи „Интерфакс“, позовавайки се на агенция Associated Press.

Ходжис отбелязал, че вариантът за разширените тренировки все още не е одобрен окончателно, но това предстои в най-скоро време. В противен случай американските инструктори няма да могат да подготвят украинските военни в предвидения срок.

Преподготовката на бойците от Националната гвардия започна още през април. Ученията се провеждат под контрола на инструктори от състава на 173-та въздушно-десантна бригада от сухопътните войски на САЩ, базирани във Виченца (Италия).

В преподготовката на три батальона на полигона в Яворов участват 305 американски военни.

Както по-рано заяви самият Ходжис, те обучават украинците „на осигуряването на безопасност в тила и на маршрутите, на защита на критично важна инфраструктура“, оказване на медицинска помощ на бойното поле, както и на „действия в условията на активно използване на средства за радиоелектронна борба“ и „интензивен артилерийски и ракетен огън“.