САЩ въоръжават Украйна през България

САЩ доставят на Украйна смъртоносни оръжия въпреки официалните уверения в обратното. Вашингтон вече е доставил на Киев около 200 снайпера, 400 автомата, около 200 ръчни гранатомета и боеприпаси, а доставките са направени през България. В момента в българското предприятие „Вазовски машиностроителни заводи“ в Сопот се произвеждат гранатомети, които ще бъдат внесени в Украйна, съобщава РИА „Новости“.

В продължение на поне 20 години България е използвана при различни оръжейни сделки, които трябва да останат в тайна, коментира Александър Хроленко пред руската агенция.

Директните доставки на смъртоносно оръжие от САЩ за Украйна биха нарушили постигнатите в Минск споразумения и със сигурност няма да останат незабелязани. От друга страна, България е член на НАТО и подобен товар не предизвиква никакво подозрение. Оръжията може да бъдат транспортирани от България за Украйна, като бъдат представени за резервни авточасти, коментира Хроленко.

Съобщенията в пресата за доставка на бойни пехотни машини „Мардер“ и минохвъргачки „Тунджа“ от България за Украйна засега не са потвърдени, отбелязва Хроленко.

На 28 септември украинският вътрешен министър Арсен Аваков обяви, че Украйна е получила ново оръжие – едрокалибрени снайпери Barrett М107А1 с прицели Leupold MR4 4-5-14. Скоро на въоръжение пък трябва да постъпи реактивна противотанкова граната DRTG-73.

Оръжията, споменати от Аваков, както и тандемен гранатомет DRTG-73 за еднократна употреба с тандемна граната TG-73, се произвеждат във ВМЗ Сопот, откъдето, заедно с американските оръжия, заминават за Украйна, съобщава още Хроленко.