САЩ вече започна да граби Украйна

Известният американски икономист и публицист Пол Крейг Робъртс публикува на сайта си анализ на ситуацията в Украйна

Според Робъртс, киевските протести са организирани от Вашингтон с цел да разположат базите на НАТО в близост до границата с Русия и да „разграбят” Украйна, връзвайки я с кредит към МВФ. И този „грабеж”, пише Крейг, вече е започнал. А идеалистите, протестиращи на Майдана, се оказаха „доверчиви глупаци”.

Днес Украйна се сблъсква с редица проблеми. Сама по себе си страната представлява едно „невъзможно обединение” на украински и руски територии, натъпкани в една граница от Ленин и Хрушчов. Крим вече се присъедини към Русия, но по този път може да премине и Югоизточна Украйна, особено, ако „подставеното” правителство продължи да проявява враждебност към рускоезичното население.

Нараства също и конфликтът между „Десен сектор” и „марионетките” от САЩ, добавя Пол Крейг Робъртс. В случай на въоръжен конфликт Вашингтон може да се притече на помощ на своите протежета, и тогава появата в Украйна на натовски войски ще принуди Путин да присъедини към Русия и останалите рускоезични територии.

Освен това, западните медии не казват цялата истина за „пакетите от помощи” на МВФ. Те съобщават, а украинците наивно вярват, че МВФ ще спаси страната, като й предостави милиарди. Но в действителност, пише Робъртс, „Украйна никога няма да види нито долар от МВФ”. Истината е, че Фондът предава парите, предназначени за Украйна, на западните банки, а те за тази сума да намалят украинския дълг. В резултат на това, Украйна ще има дългове не към банките, а към МВФ.

Условията на МВФ предполагат строг икономически режим: в Украйна ще бъдат понижени пенсиите, правителствените разходи, субсидиите за най-важните доставки, например, за газ. В крайна сметка, и без това не високият жизнен стандарт, ще се понижи, прогнозира авторът. Държавното имущество и частното производство ще бъдат продадени на западни купувачи. Украйна ще бъде принудена да премине на плаващ курс на гривната, а за да предотврати падането на валутата и високите цени на внос, държавата ще навлезе в още по-големи дългове. При това корупцията също няма да изчезне.

По този начин, обобщава Робъртс, „прекият резултат от наивните протести на Майдана са по-нисък стандарт на живот, ръст на корупцията, загуба на суверенитета в икономическата политика и предаване на държавната и частната собственост в ръцете на Запада”.

А попаднала „в ноктите на НАТО”, Украйна ще се окаже и във военен съюз срещу Русия, и руските ракети ще бъдат насочени към нея. За Русия и Украйна с техните тесни връзки и обща история това е равносилно на трагедия. Ако „западното мародерство и стремежът на Вашингтон към световно господство” разделят Украйна и Русия, това ще бъде позор и престъпление, отбелязва американският икономист.

Робъртс пише също, че правителствата на държавите-длъжници се абонират за програмите на МВФ и крадат от населението, защото са подкупени. „В сравнение с корупцията, която е налице сега в Украйна, предходният режим ще изглежда направо честен”, убеден е Пол Крейг Робъртс.

Като резултат от всичко това, „доверчивите глупаци” ще съжаляват за Майдана до края на живота си, обобщава Робъртс.

Кой е Пол Крейг Робъртс

Пол Крейг Робъртс е американски икономист, политически и икономически анализатор.

Бивш помощник по икономическа политика на финансовия министър на САЩ в администрацията на Роналд Рейган. Бивш редактор и анализатор на вестниците “Wall Street journal”, “Businessweek” и „Scripps Howard News Service”.

През 2009 г. Робъртс разкритикува „цветните революции” в Грузия и Украйна, като ги обяви за планирани акции на ЦРУ. През март 2014 г. охарактеризира „Евромайдана” и държавния преврат в Украйна като целенасочена операция на САЩ срещу Русия.