Саудитска Арабия създава ислямска коалиция срещу тероризма

Саудитска Арабия обяви създаването на ислямска военна коалиция от 34 страни, които ще се борят заедно срещу тероризма, предаде агенция Ройтерс.

„Саудитска Арабия създава ислямски военен съюз от 34 страни в борбата срещу тероризма“, съобщи саудитският телевизионен канал съобщение „ArabiaTV”. Според агенцията, коалицията ще включва Йордания, Египет, Турция, Катар и Пакистан. Командният щаб ще се намира в Рияд. Държавната информационна агенция SPA съобщи, че коалицията ще включва мощни държави от Персийския залив, Египет и Турция, но с изключение на Иран.

Коалицията ще се справи с “ проблема на ислямския свят с тероризма и ще бъде партньор в световен мащаб на борбата с този бич“, заяви саудитският министър на отбраната и заместник-престолонаследник Мохамед бин Салман Ал Сауд по време на пресконференция в Рияд.

Договорености ще бъдат направени за „координация с приятелски миролюбиви народи и международни организации в името на подкрепа на международните усилия за борба с тероризма”, добавя агенцията. Повече от 10 други „ислямски държави“ са изразили подкрепа за коалицията, включително Индонезия, публикува bgnes.com.