Саркози: Съдбата на Русия е да бъде велика държава

Бившият френски президент Никола Саркози призова западните страни да не изолират Русия, а да направят избор в полза на сближаването и диалога.

„Не си струва да се връщаме сега към причините за изпитанията, на които са подложени отношенията ни, това е отговорност за всеки един от нас, – отбеляза той в лекцията си пред студентите от МГИМО (Московския държавен университет за международни отношения към МВнР на Русия). – Всеки път, когато между нас възникне неразбирателство, аз чувам два гласа: или живеем в конфронтация, или в диалог; или това е отдалечаване, или сближаване“.

„Ние не трябва по никакъв начин да се съгласяваме с нова Студена война, това ще бъде поражение както за вас, така и за нас, – подчерта бившият френски президент. – Да се изолира Русия няма никакъв смисъл, в това съм твърдо убеден. Трябва да се разговаря с Русия, особено когато вие не сте съгласни“.

По думите на Саркози, Русия – това е голяма световна държава, която трябва да носи съответната отговорност.

„Никога не съм бил един от тези, които се опасяваха от завръщането на Русия на международната сцена, защото винаги съм смятал, че съдбата на Русия – това е да бъде велика световна държава, а не регионална“, отбеляза Саркози.

Той счита, че в борбата срещу забранената в РФ терористична групировка „Ислямска държава4 (ИД) е необходимо да се обединят усилията на международните коалиции и да се действа съвместно.

Според Саркози, Русия и Франция „трябва заедно да работят по въпроса за Сирия“.