Саркози се обявява за поетапната отмяна на санкциите срещу Русия

Бившият френски президент Никола Саркози е за поетапната отмяна на европейските санкции срещу Русия, заяви той заминаването си за Петербургския международен икономически форум, предаде ТАСС.

„Не ни трябва още една Студена война. Не мога да  не одобря това, че след падането на „желязната завеса“ днес отново се издига политическа стена, разделяща Русия и Европейския континент“, заяви Саркози, цитиран от Agence France Presse.

„Необходими са положителни промени в руско-европейските отношения. Такива могат да станат постепенната и взаимна отмяна на санкциите, взаимни действия и от двете страни“, поясни бившият френски президент.

Саркози подложи на критика действията на САЩ в сферата на ПРО в Европа. „Още през 2010 г. настоявах за присъединяването на Русия към системата за ПРО, за да не си мислят руснаците, че тя е насочена срещу тях. Това е правилното решение. Но идеята ми бе отхвърлена“, отбеляза Саркози.

„Дори предвид приятелските ми чувства към американския народ искам да кажа направо: не е работа на Обама да решава кой е противник на Франция и кой не“, каза още той.