Сара Вагенкнехт преложи на ЕС да въведе санкции срещу САЩ и Великобритания

Депутатът от Бундестага, заместник-председател на партията на левите Сара Вагенкнехт по време на заседание на правителството на ФРГ положи на критика немските власти и лично канцлера на Германия Ангела Меркел за желанието да бъдат продължени икономическите санкции срещу Русия, предаде РИА Новости.

По мнението на политика, следвайки примера на САЩ, Меркел тласка ЕС към продължителна конфронтация с Русия, което ще доведе до „нова Студена война“.

„Основната задача на САЩ е да разруши отношенията между Русия и Германия, съюзът между които е единствената сила, способна да заплаши господството на САЩ“, заяви Вагенкнехт.

Депутатът отбеляза също, че последствията от политиката на САЩ в Европа се оказват пагубно на Украйна, а кризата в отношенията с Русия е опасна за цяла Европа“.

„В резултат от тази политика Украйна загуби голяма част от своята промишленост. Днес страната е обявила фалит, хората там гладуват и мръзнат, а средната работна заплата е по-ниска и от тази в африканска Гана. Конфронтацията с Русия вреди не само на Украйна, но и на цяла Европа. За никого не е тайна, че Съединените Щати разпалиха конфликта с РФ, в това число и по икономически причини. Когато САЩ говорят за правата на човека, те започват да говорят за правата на строителство и търсене на полезни изкопаеми, и, представете си, в Украйна те се натъкнаха на големи запаси от шистов газ“, заяви Сара Вагенкнехт.

Заместник-председателят на партията на левите се усъмни и в способността на киевските власти да урегулират ситуацията в източната част на страната по мирен път, а санкциите, въведени от страните от ЕС срещу Русия, политикът нарече „прострелване в крака“.

„Защо няма нито дума критика към желанието на властите в Киев през тази година да похарчат четири пъти повече средства за покупка на оръжие, въпреки заплахите от национален фалит? Едновременно с това, появата на нови съветници, продажбата на оръжия от САЩ и Великобритания нима могат да бъдат интерпретирани като подкрепа за решаването на въоръжения конфликт по мирен път? Не искате да въведем санкции срещу САЩ и Великобритания? Мисля, че би било по-добре да преразгледаме санкционната си политика и да признаем, че това бе една огромна грешка, благодарение на която Европа се простреля сама в крака. Ето защо санкциите не бива да бъдат продължени“, заяви още Сара Вагенкнехт.