Сара Вагенкнехт: Военните намеси на Запада само помагат на Ислямска държава

В интервю за Spiegel председателката на Die Linke Сара Вагенкнехт нарича турския президент кръстникът на терора, ругае американците и обяснява какво всъщност прави Путин в Сирия.

Г-жо Вагенкнехт, Въоръжените сили на Германия се намесват в Сирия, а вие в същото време предупреждавате за Трета световна война.

Не казвам това, за да създавам излишнa паника у хората. Но опасностите ескалират все повече и ситуацията става все по-екстремна. В Сирия в момента воюват 15 държави, една срещу друга или заедно. Но няма никаква обща стратегия. Няма никакво обединение, каквото незабавно би трябвало да видим, ако вярваме, че борбата срещу ИДИЛ е истинска. Очевидно Турция си има други приоритети. Германия се включва в една война, чийто развой не е ясен.

Вие какво предлагате?

Решаващо е да лишим ИДИЛ от нови бойци, оръжие и пари. Това означава, че вместо да се правят сделки с Ердоган, той трябва най-накрая да бъде притиснат, за да спре подпомагането на терора, както и да затвори границите на Турция за Ислямска държава. Същото важи за Саудитска Арабия, където най-богатата фамилия финансира солидно терористите. Спрат ли се парите към ИДИЛ, силовите им бази веднага ще започнат да ерозират. Така армиите на засегнатите държави ще могат да освободят завоюваните територии. Военните интервенции на Запада досега показват тъкмо обратното, че подпомагат Ислямска държава. Тези бомбардировки водят до много цивилни жертви. А това подхранва омразата. Проблем е също така, че американците не искат чак толкова да се борят срещу ИДИЛ, а по-скоро на всяка цена да свалят Асад.

Американските въздушни атаки се целят и в ислямистките групировки, не само във войските на Асад.

Американците години наред съвсем съзнателно дестабилизираха Сирия, за да свалят Асад. Пентагонът сам си призна, че само за да свали Асад, в началото е подпомагал Ислямска държава. Разбира се, че Асад е диктатор, но въпросът за това кой да управлява в Дамаск трябва да е в ръцете на сирийския народ, а не на американците.

Каква роля би трябвало да играе американското правителство в Близкия Изток?

САЩ отдавна трябваше да се изнесат от този регион. Точно техните войни, преди всичко в Ирак, създадоха чудовището ИДИЛ.

Американският президент не иска разполагането на наземни военни сили…

Да, но американските републиканци искат.

Те обаче не са в Белия дом.

Все още не, за щастие.

Вашите обяснения за конфликта винаги са еднакви и звучат така: американците са виновни. Тогава, кажете ни, правилно ли е всичко, което Владимир Путин прави в Сирия?

Може би сега ще започна с това, с което той не постъпва правилно. Той също бомбардира Сирия и също допринася за увеличаването на броя на цивилните жертви. Правилно обаче е усилието да се намери обща стратегия на всички участващи играчи, които искат да преборят ИДИЛ. Без руския натиск Виенската конференция не би се случила. Но трябва доста по-смело да се върви по пътя за мирно решение.

Досега обаче въздушните атаки на Путин са предимно насочени към опозиционните сили на Асад, а не към бази на ИДИЛ.

Мисля, че това е невярно обвинение. Всъщност, Фронтът Ал-Нусра и другите ислямистки терористични групи в опозиция на Асад, не са по-малко опасни или по-малко зло от Ислямска държава.

Каква роля ще изиграе Турция?

Би било жалко да придаваме излишно достойнство на Ердоган, който преследва опозицията си, затваря устата на журналисти и си партнира с Ислямска държава. Европейският съюз иска да даде три милиарда евро срещу обещанието да се затворят границите за бежанци. Въпреки това, границите към Ислямска държава остават отворени. Всяка нощ въоръжени на 100% джихадисти се вливат във войната. Докато Ердоган продължава да се харесва в ролята на кръстник на терора, се очертават доста мръсни сделки с този човек.

Колко бежанци може да приюти Германия?

Приемният капацитет зависи от политиката. Ако градовете и общините имаха пълни каси, например от повишаването на данъците на милионерите в Германия, можеха да се построят много нови жилища, с което да има и по-добри условия тези бежанци да се интегрират. Злоупотребите на бежанци с дъмпинг на заплати можеше да се предотврати лесно, ако пазарът на труда се регулираше по-добре. Но е ясно: не можем всяка година да приемаме по един милион човека. Германия трябва много повече да действа така, че тези милиони хора да не трябва да напускат родината си. Войните са причина номер 1 за бежанската криза.

Трябва ли да има лимит на броя бежанци?

Трябва да има европейска бежанска политика. Ако контингентите се изяснят така, че повече държави от ЕС да приемат определен брой бежанци и се отворят легалните миграционни пътища, тогава може би всички страни биха били в по-добра ситуация. В момента бежанците нямат никакъв друг избор освен нелегалните пътища, по които да достигат в Европа, които освен, че са опасни за живота им, също така ги поставят директно в ръцете на криминалните трафиканти и превозвачи на кораби. Това не може да остане така.

Какво мислите за това, че много от вашите привърженици по тази тема с бежанците симпатизират на крайно дясното движение Пегида?

В моя изборен район в Дюселдорф все още не съм срещнала привърженици на Die Linke, които да намират Пегида за прекрасни. Също така смятам, че е крайно погрешно всеки, който говори за проблемите на Германия с бежанската криза или пък се противопоставя на това, че наемите на жилищата за германци се покачват, да бъде слаган директно в ъгъла на Пегида. Пегида използва езика на расистката враждебност, а ние вляво говорим за провал на държавата и отговорността в политиката.

Кога във фракцията на Die Linke ще се завърнат отново темите за еврото и държавните инвестиции?

За бъдещето на Европа и нейната валута ние дискутираме различни концепции и мисля, че това се вижда ясно и прави впечатление, вместо, както прави Меркел, да казваме при всеки дебат дежурната мантра „Срине ли се еврото, пропада и Европа”. Особено през последната година се видя, че еврото носи все повече икономически неравенства за държавите в ЕС и да си повтаряш едни и същи клишета, особено, когато си канцлер, не е добре. Страните в еврозоната имат все по-малко суверинитет, а технократите от своя страна са единствените, които вземат решенията.

Превод: Юлия Владимирова
Източник: Spiegel