Санкциите не са повлияли на туризма в Русия

Туризмът в Русия не е пострадал от санкциите, съобщава електронното издание „Лайф.ру“, цитирано от Епицентър.бг. Около 1000 долара струва средният туристически пакет за седмица.

От началото на 2016 г. най-много руски визи са издадени на граждани на Германия, Франция и Китай, съобщава изданието, като се позовава на пресцентъра на МВнР на Русия. От ведомството отбелязват, че през 2015 г. на мястото на Франция е била Великобритания.

Изданието цитира президента на „Алианса на туристическите агенции“ Андрей Гаврилов, според който граждани на Германия и Франция традиционно посещават Русия, докато потокът от Китай е нараснал значително. По динамика на ръста туристите от Китай са на първо място. Освен това гостите от Китай вече избират и по-далечни дестинации, а не само близкия до родината им Далечен Изток, както преди, посочва Гаврилов. Те все по-често пътуват до централната част на Русия, Поволжието, Урал, Пермския край, Алтай и разбира се, до Москва и Санкт Петербург.

Матрьошките са на първо място сред сувенирите, които гостите от чужбина избират. Но също така купуват и традиционните руски шалове. Сред китайските туристи пък са особено популярни изделията от кехлибар.