Санкциите на Обама – в полза на Путин?

Анализ на последствията от новите санкции на САЩ по отношение на Русия, обявени от президента Барак Обама по време на визитата му във Филипините, броени часове преди завършването на азиатската му, прави вестник „Комерсант“ в своя статия, предаде Би Би Си в руската си емисия. С това според руското издание той е побързал да изпрати сигнал на европейските си съюзници, които вчера обсъждаха в Брюксел нов пакет от санкции на ЕС.

Министерството на финансите на САЩ публикува трети по ред „черен списък“, в който този път влязоха петима високопоставени чиновници, двама ръководители на големи държавни компании и 17 юридически лица. Между другото, отбелязва изданието, президентът Обама беше принуден да признае, че новият пакет от американски санкции може и да не даде желания за Вашингтон резултат.

Европейските дипломати от своя страна приеха предварително решение да разширят до 15 души списъка на лицата, спрямо които ще бъдат въведени европейски санкции.

ЕС налага санкции на още 15 руски чиновници
28 апр 2014 20:3942
САЩ наложиха нови санкции срещу Русия
28 апр 2014 17:48207Американски и руски експерти изразяват скептично мнение за новите санкции, продължава вестникът. „Подобни действия само ще раздразнят руското ръководство, ще доведат до ръст и на антиамериканската, и на националистическата реторика в Русия. Действително ефективни решения може да бъдат взети само при закрити врата, в резултат на компромис. Но засега за това не са готови нито в Русия, нито в САЩ“, е заявил за вестника експертът от фондация „Херитидж“ Ариел Коен.

Директорът на Фонда за изучаване на САЩ “ Франклин Рузвелт“ към Московския държавен университет Юрий Рогульов счита, че Обама неслучайно е станал инициатор за въвеждане на широки международни санкции срещу Русия. „Вътре в страната за президента Обама това е възможност да запази авторитета си и да отвърне на републиканските си критици, обвиняващи го в нерешителност и постоянни загуби срещу Путин. Освен това не бива да се забравя, че санкциите срещу Русия не костват нищо на Вашингтон в сравнение с европейските им партньори“, твърди експертът.

Впрочем, в средносрочна и дългосрочна перспектива ситуацията за Русия изглежда по-зле. „Значението на американските санкции и на санкциите на Запада като цяло не бива да се преувеличава, но не бива и да се подценява. От една страна в краткосрочна перспектива техните последици не са толкова забележими. От друга страна, взимайки предвид, че махалото на санкциите вече е задействано и набира скорост, на определен етап може да възникне кумулативен ефект, способен да нанесе вреда на редица сектори на руската икономика“, смята Рогульов.

Според вестника преходът към „многогодишен“ санкционен сценарий очевидно ще влоши настроенията на инвеститорите в икономиката на РФ в близките година и половина дори и без видимо разширяване на ограниченията. По данни на „Комерсант“ администрацията на президента още отсега се ориентира именно към такова развитие на събитията.

Междувременно някои експерти на Запад предупреждават, че разширяването на санкциите срещу обкръжението на Путин може да се окаже в полза на руския лидер, пише „Независимая газета“. Те не изключват руснаците да се сплотят около президента, а самият той да получи възможност да обвини Запада, че създава икономически проблеми за Русия.

Изострянето на отношенията със Запада може напълно да промени руския интернет пазар, не изключва в. „Комерсант“. Както е научило изданието, властите обсъждат комплекс от мерки за затягане на контрола над интернет доставчиците и вече е създадена работна група по този повод. Става дума за филтрация на съдържанието на всички равнища на мрежите за предаване на данни, за невъзможност за разполагане на DNS-сървъри на домейните .RU и .РФ извън границите на Русия и за забрана на присъединяването на регионални и местни мрежи за предаване на данни към чуждестранни интернет мрежи.

Предложението да се въведе държавно лицензиране на дейността по прехвърляне на URL-адреси в IP-адреси и обратно събеседник на „Комерсант“, запознат с планираните промени, оценява като „фактическо изключване на страната от интернет“.

Директорът на Координационния център на домейните .RU и .РФ Андрей Колесников отбелязва, че мнозинството от DNS-сървърите са разположени извън пределите на РФ, на места с голямо търсене за руските ресурси.

„Това обаче е направено, за да обслужва търсенето към руските сървъри по най-краткия път, сиреч за оптимизация на маршрутите на DNS-исканията. Ако това предложение за прехвърляне на DNS-сървърите в Русия бъде одобрено, това ще даде на Русия възможност в случай на конфликт просто да изолира, да ограничи достъпа до информация на руските интернет ресурси. Тоест в крайна сметка това е завеса не отвътре, а отвън“, пояснява той.

Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков е заявил за „Комерсант“, че за първи път чува за съществуването на работната група и нейните предложения. „Не мисля, че такива примитивни подходи може да надделеят. Основната задача е да се осигури защитата на националните интереси, но без при това да се понижават темповете на развитие и атмосферата на конкуренция, а в условията на монополи ефективно развитие и ефективна конкуренция са невъзможни“, заявил Песков.

/БТА/