Санкт-Петербург отбелязва 73-та годишнина от пълното освобождение от блокадата

Денят на пълното освобождение на Ленинград от блокадата се отбелязва на 27 януари.

В Петербург си спомнят великия подвиг на ленинградци. Ветерани от Великата Отечествена война — участници в отбраната на Ленинград и жители на блокадния град, които живеят в чужбина са пристигнали в Санкт-Петербург за участие в мероприятията, посветени на 73-та годишнина от пълното освобождение на Ленинград от фашистката блокада.

Гранитная аллея городов героев у могилы Неизвестного солдата - Ленинград. Архивное фото

Паметните мероприятия  започват с тържествено-траурна церемония с полагане на цветя и венци на Пискаревското мемориално гробище, където са били погребани стотици хиляди ленинградци и защитници на града.

Акцию «Муза блокады» проведут у памятника Ольги Берггольц

Младежката патриотична акция „Музата на блокадата“ е в памет на Олга Берголц, станала символ на блокадния Ленинград. Нейният проникновен глас озвучавал ледените жилища на ленинградци в това страшно време. Нейните крилати стихове „Никой не е забравен и нищо не е забравено“ са издълбани в гранита на Пискаревското мемориално гробище.

Блокадата на Ленинград, започнала на 8 септември 1941 година е продължила 900 дни. По заледеното Ладожко езеро е минавал единственият път – „Дорога жизни“ за доставяне на продоволствие в града.

Ладожское озеро - Дорога жизни

Блокадата е била пробита на 18 януари 1943 година, но ленинградци е трябвало да чакат цяла година до пълното освобождение на 27 януари 1944г. За годините на блокадата са загинали, по различни данни, от 400 хиляди до 1,5 милиона души. На Нюрнбергския процес е цитирано числото 632 хиляди души. Само 3% от тях са загинали от бомби и артилерийски обстрел, останалите са умрели от глад.

В Петербурге сегодня вспоминают великий подвиг ленинградцев

 

https://news.rambler.ru/lifestyle/35838642/?utm_content=news&utm_medium=read_more&utm_source=copylink

https://nevnov.ru/476267-v-peterburge-segodnya-vspominayut-velikii-podvig-leningradcev