Самолетът-разузнавач Ту-214Р може да „вижда“ обекти дори под земята

Радиолокационната система на новия руски самолет-разузнавач Ту-214Р може в различни метеорологични условия „да види“ от височина скрити и замаскирани обекти под снега, короните на дърветата и дори под земята, съобщи пред ТАСС представителят на Обединената приборостроителна корпорация.

„Многочестотният радиолокатор, разработен и произведен от нашия концерн „Вега“, позволява да бъде получена информация максимално оперативно, с по-качествена детайлност на изображението. Постъпващата на борда информация дава детайлни радиолокационни изображения на обектите, скрити в мъгла, дим, сняг, почва и растителност“, заяви събеседникът на агенцията.

Той уточни, че в условията на сухите пясъчни почви системата може да получи изображение на обекти, намиращи се на дълбочина няколко десетки метра, на практика независимо от височината на самолета.

„Сега самолетът, построен в Казанския авиозавод, продължава летателно-конструкторските тестове и се готви за държавни изпитания, които са планирани за второто полугодие на тази година“, отбеляза представителят на корпорацията.

По данни от отворени източници, Ту-214Р е самолет за радиотехническо и оптико-електронно разузнаване, разработен през 2000-те години на базата на пътническия Ту-214.