Приятели на България организираха Ден на Самарското знаме – историческия символ на единението между Русия и България

Областният историко-краеведчески музей „Пьотр Алабин”  в гр. Самара, с помощта на Московския обществен фонд „Култура” и при поддръжката на Посолството на България в Москва, Българският културен център, Музейното обединение „Музеите на Москва” и Съюза на приятелите на България организираха Ден на Самарското знаме. Празникът е посветен на историческото събитие, свързано с изработването в Иверския манастир Света Богородица на Самарското знаме и освещаването му на 18 май 1877г.

От българска страна участие взеха Георги Николов – член на НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ НА Национално Движение Русофили и Емил Миланов, който е и Председател на Международна Славянска Община „Перун 2000”.

Срещите в Самара, в продължение на два дни, бяха невероятна демонстрация на любов, приятелство и уважение към българския народ.

Тържествата започнаха с молебен в Иверския манастир,извършен от епископ Жигулевский Фома с участието на  първите ръководители на града и областта. Името на България, героизмът на руските и българските воини и тяхната саможертва бяха многократно съобщавани и благославяни. От името на Национално Движение Русофили бяха подарени и връчени на игуменката на манастира майка Йоана иконите на Свети Серафим Софийски, неотдавна канонизиран от Руската и Българската православни църкви и иконата на Света Богородица.

В двора на манастира е паметникът на Пьотър Алабин, където бяха положени венци и цветя и произнесени речи за ролята и приноса на Алабин за изработването на знамето, връчването му на Българското Опълчение  и клетвата: „Братя, това свещено знаме е наша гордост и чест и дори един да остане жив, да не го даде на врага. За себе си ще кажа – ще умра под него, но няма да го дам.”

https://rusofili.bg/wp-content/uploads/2024/02/05.jpg

От името на Национално Движение Русофили Георги Николов благодари за поканата за участие в тържествата и разказа за дейността на Движението, за установяване на мостове на дружбата и приятелството с руския народ във всички области на човешката дейност, както и за изучаването на руски език, провеждането на конкурси, фестивали и мероприятия, посветени на дружбата в областта на културата; поддържането и изграждането на паметници от Руско-турската война и от Втората Световна война, участие в обществени прояви като организиране на  подписки за защита на руски паметници, премахване на санкциите на ЕС за Русия, за потребността от Южен поток и изграждане на АЕЦ „Белене”, премахване на базите на НАТО.

 

Самарската общественост беше впечатлена от мащабите на изграденото русофилско движение като от всичките 256 общини, в 220 има дружества на Русофили. А вече 140 години от Руско-турската война продължават да се поддържат, съхраняват и изграждат паметници и паметни знаци, посветени  на това знаменателно за историята на България събитие. Подарените албуми на паметници на Съветската Армия от Втората световна война предизвикаха истинско удивление и благодарност, че съществуват и се опазват.

В голямата зала на самарската филхармония се състоя тържествено събрание и концерт, по времето на което от Национално Движение Русофили  бяха подарени забравени френски гравюри от Руско-турската война. Бяха отправени поздравления от губернатора на областта, кмета на града, от Самарската Патриаршия към българския народ , както и от правнуците на генерал Столетов и подполковник Калитин. Симфоничният оркестър изпълни  руски и български сюити и дълго време звучаха български и руски песни, изпълнени от руски артисти и Бедрос Киркоров.

https://rusofili.bg/wp-content/uploads/2024/01/01.jpg

На следващия ден в залата на Самарския историко-краеведчески музей „Пьотър Алабин” беше организирана прес-конференция за журналисти и граждани на Самара. Към българската делегация бяха отправени въпроси и проявен интерес към паметниците от Руско-турската война и Съветската Армия. Отправиха поздравления към българския народ Бедрос Киркоров, бившият посланик на в България Шарапов, Любов Плугина от Московския обществен фонд „Култура”, от организаторите на вълнуващото тържество – Владимир Николаевич Лисейчев, Директор и Дмитрий Алексеевич Сташенков – зам. Директор на музея „Пьотър Алабин”.

https://rusofili.bg/wp-content/uploads/2024/01/13.jpg

Денят на Самарското знаме показа, че то не е просто историческа реликва, а живо знаме, издигнато от признателните потомци на руския и българския народ, което свързва в едно минало настояще и бъдеще.

https://rusofili.bg/wp-content/uploads/2024/01/18.jpg

Самарското знаме с изображението на Иверската Божа Майка и Светите Апостоли Кирил и Методи е символ на вярата и мъжеството на бойното поле и вече 140 години е и продължава да е символ на духовното и кръвно братство на руския и българския народ.

https://ok.ru/video/11456742756