„Самарски кръст” на Негово Светейшество Патриарх Неофит

На 23 януари 2014 г. в 12 часа в Синодалната палата на Българската православна църква се проведе церемония за връчване на юбилеен почетен знак „Самарски кръст” на Негово Светейшество Патриарх Неофит и Техни Високи Преосвещенства митрополитите на Българската православна църква.

Почетният знак е учреден от Обществен съвет под председателството на проф. Андрей Пантев и с участието на неправителствени организации, чиято дейност е укрепването и развитието на отношенията между българския и руския народи и държави – Национално Движение Русофили, Съюз на приятелите на България в Русия, Форум „България-Русия”, Фондация „Устойчиво развитие за България”,  Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, Българо-руска търговско-промишлена палата, Софийско сдружение за приятелство с Русия „Ал. Невски”, Дружество на русистите в България и Дружество „Найден Геров“.

Знакът се връчва в чест на 135-та годишнина от Освобождението на България на български и руски дейци, организации и институции със съществен принос за българо-руските отношения.

Общественият съвет за удостояване със „Самарски кръст”, под председателството на проф. Андрей Пантев, включва председателите на Координационен съвет „България-Русия” и  на Българо-руска търговско-промишлена палата – доц. д-р Жельо Добрев, на Национално Движение Русофили – Николай Малинов, на Фондация „Устойчиво развитие за България” – Станка Шопова, на „Форум България-Русия” – Светлана  Шаренкова,  на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД – проф. д-р Захари Захариев, на Софийско сдружение за приятелство с Русия „Ал.Невски” – Любомир Коларов, на Дружество на русистите в България – проф. Валентина Аврамова, на Дружество „Найден Геров“ – Снежана Тодорова, на Съюза на приятелите на България в Русия – Виктор Шарапов и посланика на Република България в Руската Федерация  Бойко Коцев.

 

Извън наградените духовни дейци, сред удостоените са Президента и Патриарха на Русия, както и много видни личности от всички области на обществения живот в двете страни.

 

По време на церемонията Светият синод на Българската православна църква-Българска Патриаршия и ръководителите на неправителствените организации огласиха намерението си да организират национална дарителска кампания за всенародна подкрепа при изграждането в град Москва на нов православен храм на името на „Свети Киприан Български”.

.