Саманта Пауър: Моят приятел, посланикът на Русия

Саманта Пауър и Виталий Чуркин са водили не една и две дипломатически войни в миналото. Но бяха и приятели, които взаимно се уважаваха.

Бившият постоянен представител на САЩ към ООН Саманта Пауър все още не може да повярва новината са смъртта на своя руски колега. В негова памет Пауър публикува свой материал в „The New York Times“, предаде РИА Новости

Текстът носи заглавието: „Моят приятел, посланикът на Русия”. В него американският дипломат споделя своите впечатления от работата с покойния Чуркин и още веднъж доказва, че противникът трябва да се уважава.

„Той предано защитаваше действията на президента Владимир Путин в Украйна и Сирия. Но в същото време Виталий бе майстор на словото с епично чувство за хумор, добър приятел и една от най-добрите надежди за това, че САЩ и Русия ще работят заедно. Аз съм убита от мъка заради смъртта му”, написа Саманта Пауър.

„Виталий прекара своя професионален живот, защитавайки страната, чиито култура и традиции той почиташе”, продължава американката.

Виталий беше „страшен противник, грижовен приятел и яростен защитник на Русия – страна, на която той се възхищаваше и полагаше усилия да се гордее с нея”, завършва Пауър.

Виталий Чуркин почина на 20 февруари на работното си място в Ню Йорк, само ден преди 65-тия си рожден ден.

Чуркин беше постоянен представител на Русия в ООН от 2006 г. Той беше посланикът, работил най-дълго в Съвета за сигурност на световната организация.