Рябков: Москва не води диалог със САЩ за параметрите за отмяна на санкциите

Трябва да се използва санкционният натиск върху Русия, за да се намери път за отслабване на зависимостта на цялата световна система от американския долар. Това заяви в интервю за ТАСС зам.-министърът на външните работи на РФ Сергей Рябков.

„Ние не водим диалог за параметрите за отмяна на санкциите, тук просто няма предмет за диалог, – посочи високопоставеният дипломат. – Първо, санкциите, въведени от Евросъюза и САЩ, и по-точно от Евросъюза при подаване от САЩ, тъй като именно Америка е „генератор на идеята“, противоречат на основите на международно-правната система, те са нелегитимни. Второ, ние отричаме и не възприемаме самата логика, стояща зад санкционната политика“.

„Изхождам от това, че американските санкции са за дълго, – продължи руският зам.-външен министър. – Ние трябва да използваме ситуацията за съкращаване на зависимостта на някои сектори от икономиката ни от американската финансова и платежна система. Трябва да използваме това време, за да намерим път за отслабване на зависимостта на цялата световна система от американския долар“.

Както отбеляза Рябков, плащанията в долари – „това е куката, на която е закачена икономиката на целия свят“.