Ръцете на Ходорковски потънали в кръвта на Донбас

Изданието The Kiev Times в Израел съобщи, че паричните средства за чуждите наемници и наказателните батальони постъпват постоянно от активите на руския бизнесмен Михаил Ходорковски, пише ukraina.ru.

Финансовите средства, предназначени за борба с опълчението в Донбас са планирани чрез учредената от Ходорковски през 2004 г. междурегионална обществена организация „Отворена Русия” и международния благотворителен фонд „Open Russia Foundation”, пише още изданието.

„Средствата ще пристигат под формата на оказване на хуманитарна помощ и благотворителна дейност. В плановете на предприемача влизат привличането в съвета на директорите на организацията на представители на големи европейски компании и северноамерикански бизнес структури, както това бе организирано по-рано в периода на създаването и функционирането на обществените организации и фонда през 2001 – 2004 г.”, пише още източникът.

По информация на израелски политик, през юли 2014 г. Ходорковски се е свързал с ръководителя на големия суверенен инвестиционен фонд  на ОАЕ dia Abu Dhabi Investment Authority, за да може той да даде заем в размер на 30 млрд щатски долара за инвестиции в икономическия и отбранителния сектор в Украйна. Това ще позволи на украинската страна да получи необходимите финансови средства , заобикаляйки МВФ.

Освен това, според източника, търговските структури на САЩ планират да придобият редица въгледобивни предприятия в Луганска област, които в последствие да използват за място за складиране на токсични отпадъци при сътрудничеството с губернатора на Днепропетровска област Игор Коломойски.