Ръководителят на русофилите в Кипър Микис Филаниотис е избран за Председател на Дружеството за приятелство „Кипър-Русия“

Ръководителят на кипърския клон на Международното  движение  на русофилите Микис Филаниотис е избран за нов Председател на  Дружеството  за приятелство и културни връзки «Кипър — Русия»

Изборът се е състоял на заседание на Дружеството, проведено в Руския център за наука и култура (РЦНК) в Никозия. „Сега започва нов етап за Дружеството за приятелство „Кипър – Русия“ и аз обещавам да направя всичко възможно, за да може нашето Дружество да се придвижи още по-напред„, – заявил новият ръководител пред кореспондент на ТАСС.

Според Филаниотис, дейността на дружеството трябва да бъде в съответствие с поставените от Москва и Никозия цели и задачи,  за да се способства по-нататъшното укрепване на двустранните връзки „въпреки трудните времена“. Той подчертал, че  сложният период на отношенията обикновено благоприятства появата на нови приятели.

През последните години Филаниотис отделя по-голямо внимание на обществената дейност, насочена към укрепване на отношенията между Кипър и Руската федерация, и има основен принос за превода на гръцки език на петтомната книга „Великата победа“, посветена на събитията от Великата Отечествена война.

Филаниотис наследява на поста Харис Трас,  заемащ длъжността през последните 30 години и вече е почетен председател на Дружеството за приятелство и културни връзки „Кипър – Русия“.  В кипърската столица на Трас тържествено е връчено отличието „За взаимодействие“, което е ведомствена награда на Министерството на външните работи на Руската федерация за руски и чуждестранни граждани.

В същия ден в сградата на РЦНК в Никозия е проведено и Общо събрание на Асоциацията на възпитаниците на съветските и руските ВУЗ, която обединява стотици жители на острова, получили образование в СССР и Руската федерация. Възпитаниците споделили спомените си за студентските си години в СССР и Русия и обсъдили актуални въпроси на общността и сътрудничеството между двете страни в областта на образованието и науката.

Източник: https://mir2023.site/2024/07/01/glava-rusofilov-kipra-mikis-filaniotis-izbran-prezidentom-kiprsko-rossijskogo-obshhestva-druzhby/

error: Съдържанието ни е авторско!