РФ: САЩ може да приложат технологията на „цветните революции” спрямо Русия

Съществува голяма вероятност САЩ да се опитат да приложат технология на „цветните революции” по отношение на Русия, се казва в анализа за новата стратегия на САЩ за сигурност, публикуван на официалния сайт на Съвета за сигурност на Руската Федерация, предаде ТАСС.

„При отстраняването на неугодните на САЩ политически режими, все по-популярно става използването на усъвършенстваните технологии на „цветните революции”, а вероятността те да бъдат приложени и в Русия е много голяма”, се отбелязва в документа.

Специалисти на Съвет за сигурност на РФ са забелязали в американския документ редица потенциални заплахи.

„В дългосрочна перспектива САЩ при взаимодействие със своите съюзници, продължават курса към политическата и икономическата изолация на Русия, в това число и ограничаването на възможностите й в експортирането на енергоресури, както и изместването й от всички пазари във военнопромишлената сфера”, смятат в руското ведомство.

Освен това, в Съвета за сигурност на РФ предполагат, че значителните усилия на САЩ и техните съюзници „ще бъдат насочени към формирането на антируска политическа насока спрямо държавите, с които Русия има партньорски отношения, както и на сриването на руското влияние върху постсъветското пространство”.

Изхождайки от текста на американската Стратегия за сигурност, РФ очаква от САЩ да засили стремежа си към „запазване на доминиране на световната арена” и „разрастване на военните възможности на НАТО, както и усилване на присъствие на САЩ в Азиатско-Тихоокенския регион”, са убедени в Съвета за сигурност на РФ.

Като цяло, „анализът за Стратегия, подготвен от Съвета за сигурност на РФ показва, че за разлика от 2010 година, реакцията на САЩ има явна антируска насоченост, която  формира негативен образ на Русия”.

Припомняме, че новата стратегия за национална сигурност на САЩ е разпространена от Белия дом на 6 февруари 2015 г.

В заявлението, подписано от президента Барак Обама, фигурират редица „сериозни призиви за национална сигурност”, като САЩ споменава така наречената „руска агресия” заедно с: „насилствен екстремизъм и променяща се терористична заплаха”, „призиви в сферата на киберсигурността”, „ускоряващи се от последствията промени в климата”, а също „разпространяване на инфекциозни болести”. Към това, в текста се споменава, че САЩ продължават да оказват давление на Русия във връзка с ескалацията на конфликта в Украйна посредством санкции и други мерки.