РФ привика посланика на Израел заради бомбардировките в Сирия

Посланикът на Израел в Русия Гари Корен е бил привикан в Министерството на външните работи на Русия във връзка с ударите на израелските Военновъздушни сили по обекти на сирийската армия в района на Палмира, съобщи заместник-министърът на външните работи на Русия Михаил Богданов, цитиран от РИА „Новости“

„Да, попитахме го за това“, посочи Богданов пред журналисти. По думите му, руското външно ведомство е изразило безпокойството си във връзка с инцидента.

„Имаме специален комуникационен канал (за предотвратяване на инциденти, б. р.) и бихме искали да видим този канал да работи по-ефективно и да няма объркване за това кой какво върши [в Сирия]“, подчерта руският дипломат.

Според израелски медии ВВС на Израел са бомбардирали цели, разположени в близост до руски военнослужещи.

Министерството на външните работи на Израел е потвърдило за привикването на израелския посланик в руското външно ведомство, но подробности за разговора не се разкриват.

Инцидентът стана в нощта на 17 март. Според сирийската армия четири израелски бойни самолета са нарушили въздушното пространство на страната и са нападнали едно от съоръженията на армията.

Сирийското военно командване твърди, че един от израелските самолети е бил свален над Голанските възвишения, които са окупирана от Израел сирийска територия. Освен това е бил ударен още един израелски изтребител. Израел отрича неин самолет да е бил свалян.