РФ иска да види проекта за Конституцията на Украйна

Руският външен министър Сергей Лавров напомни, че и. д. премиер Арсений Яценюк даде обещание, проектът за новата конституция на Украйна да бъде готов до 15 април, съобщи РИА Новости.
Москва иска да се запознае с проекта преди да започнат многостранните преговори във връзка със ситуацията в Украйна, заяви по-рано във вторник Лавров.
Напомняме, че по-рано Държавният секретар на САЩ Джон Кери предложи в телефонен разговор на външния министър на Русия Сергей Лавров, да се проведат преговори в близките 10 дни с участието на Русия, Украйна, САЩ и ЕС.

«Ако този 10-дневен срок, който се изисква, както казаха американските представители, е за това, да бъде свикана тази многостранна среща, но изхожда от това, че г-н Яценюк публично обеща да приключи подготовката на конституционния проект до 15 април, то веднага възниква един въпрос: дали не се планира свикване на многостранната среща, когато проектът на Конституцията вече ще бъде представен във Върховната Рада и всичките региони, които не изпитват доверие към настоящите власти, просто ще бъдат поставени пред свършен факт, а нас ще поканят на тази среща за това, да осветим това събитие с присъствието си и да легитимираме проекта на Конституцията, който никой не е виждал. Мисля, че е напълно логично да получим адекватен отговор на този въпрос», каза Лавров.

«Необходимо е да бъде оповестен състава на участниците от страна на Украйна, както и да бъде внесена яснота по въпроса за работата върху конституционния проект, а също и кога именно този проект ще бъде приобщен, както сме се договорили с Джон Кери, и кога този проект ще бъде показан», поясни Сергей Лавров.