Решиха да преселят жителите на Донецк заради обстрелите на украинската армия

Властите в Донецк се готвят за пълномощабно преселване на местните жители в безопасни райони. На опашката чакат близо две хиляди души. Общо от домовете, подложени на постоянен обстрел от страна на украинската армия, трябва да бъдат преселени почти 12 хил. души, съобщиха от администрацията на града.

От министерството на отбраната на ДНР твърдят, че обстановката в Донбас е придобила „кризисен характер“. По време на последните артилерийски атаки са загинали петима мирни жители, а 14 са били ранени. Има загинали и пострадали и сред опълченците, предаде телевизия „Россия 24“.

„Украинските военни използват обстрелите на населените места за отвличане на вниманието. Разузнаването на ДНР регистрира преместване на техниката на украинските сили. Отбелязва се увеличаване на групировките от войски“, заяви заместник-командващият корпуса на армията на ДНР Едуард Басурин.

По думите му, разузнаването на ДНР е установило приближаване към фронта на 47 нови единици военна техника и станции за радиоелектронна борба, а в посока Луганское е регистрирано струпването на 25 единици украински бронирани машини. Освен това, в Новгородск са пристигнали пет самоходни артилерийски установки на ВСУ.

„В района на Верхнеторецки пристигна колона от 15 единици военна техника, в района на Свободни са прехвърлени два „ГРАД“-а. В Сметлодарское е предислоцирана военна техника, вероятно станции за радиоелектронна борба, а в района на Красногоровка пристигна батальон с военни от Западна Украйна. Освен това, е установено и пристигането на железопътни композиции с танкове във Волноваха и Хлебодаровка“, добави Басурин.

„Всичко това говори за подготовката на Украйна за бойни действия“, подчерта той.

Във връзка с това ведомството реши още веднъж да се обърне с молба към президентите на европейските страни и Русия за оказване на въздействие върху Киев.

„Още веднъж искам да се обърна с молба към президентите на европейските държави и Русия за оказване на решително въздействие върху украинския президент Петро Порошенко с цел да се предотврати разпалването на нов кръг от бойни действия в Донбас“, съобщи той.