Русофилите в Белоградчик се организираха в клуб

Общински клуб „Русофили“ бе създаден в Белоградчик. На учредителната сбирка присъства и Владимир Казанчев – старши съветник и ръководител на икономическата група в посолството на Руската Федерация.

„Русофили“ е надпартийна структура и не съществуват възрастови ограничения за членство в клуба. Негови членове могат да бъдат не само хора учили или работили в Русия, но и всички желаещи, които през годините са запазили добрите си чувства и симпатии към руския народ, общата ни история и минало.

Целите и задачите на клуба са да запълнят огромния дефицит в духовните и културни връзки между България и Русия. Неговата дейност ще бъде насочена към популяризиране на руския език, руската култура, литература, музика и др. Ще се организират тематични вечери, посветени на творчеството на класиците на руската литература. Участие в честването на годишнините по повод Освобождението на България и Денят на победата.

 

Срещи с руските студенти от Московския университет, които вече 10 години провеждат своята учебна практика в Белоградчик. Участие в Националния събор на Движение „Русофили“, което ежегодно се провежда на язовир „Копринка“, край Казанлък и където ежегодно се събират над 10 хил. души. Ще се поддържат регулярни контакти с Руския културно-информационен център в София и посолството на Русия.

Владимир Казанчев честити на двадесет и шестимата учредители новоизградения клуб и им пожела успешна дейност, а ВИГ „Феникс“ при местното читалище изпълни популярни песни от руската естрада на групите „Земляне“, „Любе“ и Алла Пугачова./DarikNews