Руснаци създадоха робот-аватар

Руски учени създадоха робот, който предава тактилни усещания на разстояние.
Екип от Тюменския държавен университет създаде робот, който позволява на свързалия се с него човек не само да види изображение на местността, в която се намира устройството, но и да чуе звуци и да „почувства“ разположените там обекти, предава ТАСС, цитирана от БТА и dir.bg

Планирано е технологията да бъде използвана за работа в радиоактивни зони и огнища на химическо заразяване, както и на океанското дъно и в космоса.

Сътрудници на университета разработиха робот на телеприсъствието. Устройството, кръстено „Аватар S“, предава звуци, видео изображения и някои сетивни усещания в шлемовете на ползватели, които работят в опасна среда.

Проектът бе представен на първия хакатон за допълнена и виртуална реалност „КиберРусия“ и стана победител„, оповести пресслужбата на университета.

По думите на автора на проекта Сергей Балаковцев, възможно е роботът да се ползва във всяка точка на планетата и да се осъществи връзка с него чрез интернет.

Всеки може да направи това с помощта на очила за виртуална реалност и да „присъства“ на мястото, където се намира роботът, да слуша, да приема триизмерни изображения от там, да манипулира обекти в друга местност, да „почувства“ какви са на допир„, отбеляза Балаковцев