Руснаци се поклониха пред паметта на Ванга

Хиляди миряни заприиждаха отрано в събота в комплекса на пророчицата Ванга в местността Рупите. Те дойдоха, за да почетат паметта на ясновидката, която си отиде от този свят на 11 август 1996 година. За 19-годишнината от нейната кончина пристигнаха и десетки руснаци, които са на ваканция в различни курорти на страната ни.

По традиция на помена присъстваха гърци и македонци. Отец Живко отслужи панихида и заупокойна литургия на гроба на Ванга до храма й „Света Петка Българска“. На службата бяха академик Благовест Сендов, художникът Светлин Русев, Нешка Робева, скулпторът Емил Попов, който направи паметника на Ванга пред църквата за 100-годишнината от рождението на пророчицата.

„Имаше хора от цялата страна. Някои пристигнаха още в петък и нощуваха в района. Дойдоха чак от Варна, Стара Загора, Пловдив, много бяха тези от София, Перник, Благоевград и Кюстендил. Раздадохме на миряните постна храна, тъй като е Богородичен пост“, каза управителят на комплекса Серафим Иванов.

Хиляди уважиха годишнината от кончината на Ванга и запалиха свещ на гроба й. Рупите отдавна не са обикновено място. Тук Ванга приемаше болните и отчаяните в последните 25 години до смъртта си. За да ги излекува и да им вдъхне надежда. „Тя бе светица, без нея осиротяхме. Успя приживе и храма „Св. Петка“ да вдигне, та да има къде да се помолим за здраве и късмет“, казват местни хора. С всяка изминала година посетителите тук се увеличават, което е доказателство, че Ванга няма да бъде забравено никога, категорични са служители на комплекса.