Руснаци питат за „Чудесата на България“

Автор: Оля Ал-Ахмед.

 

 

Кампанията „Чудесата на България“ на вестник „Стандарт“ бе представена пред Руското географско общество и предизвика небивал интерес сред гостите на форума, организиран от дружеството в град Томск.

Руското географско общество (РГО) е най-мащабната организация имаща за цел да популяризира географските и туристически ценности на страната. Председател на попечителският съвет на географското общество е Владимир Путин, а негов президент е Сергей Шойгу. То има сходна мисия с тази на кампанията на „Стандарт“ „Чудесата на България“. И двата проекта са насочени към съхранение на историческите, културните, природните и географските ценности на всяка една от страните. „Мисията ни е да вдъхновяваме хората в любов към Русия“, същата е и мисията на „Чудесата на България“, който проект има за цел да възроди и закрепи любовта на различните поколения към България и всичките ценности които от векове се съхраняват в страната ни. „Наша задача е да помогнем на хората да преоткрият Русия“, казва Сергей Шойгу.

Безспорно България има какво да покаже на света. Въпреки че страната ни е малка, много са ценностите, с които можем да се гордеем. Именно това бе поводът на гостуването на вестник „Стандарт“ с кампанията „Чудесата на България“ в Русия и то не къде да е, а в далечен Сибир. В снежния град Томск се проведе Международната конференция на организацията в рамките на Втория фестивал на руското географското общество. Домакини на събитието бяха Националният изследователски томски държавен университет, начело с географския факултет и ректора на катедрата по туризъм Лариса Филандишева.

Участници от над 50 страни в международния форум имаха възможността да се запознаят с „Чудесата на България“. Лично губернаторът на Томска област Сергуй Анатолиевич Жвачкин, който е и председател на регионалния филиал на Руското географско общество, откри конференцията, която е част от тържествата за 170-годишнината от създаването на дружеството. „За нас е чест гост от България да ни представи забележителните „Чудеса“, за които малко от нас знаят. С това ние поставяме едно ново начало за сътрудничество в областта на туризма, което безспорно ще доведе до увеличаване на взаимния обмен на туристи между нашите страни“, заяви ректорът на катедрата по география и туризъм Лариса Филандишева.

Всички ние дишаме кислород, но малцина са тези, които знаят, че не територията на Русия се намира най-мащабната гора на планетата – сибирската тайга. В горската зона на тайгата от специалистите на РГО са поставени специални безопасни капани, които предоставят възможност на гостите на тайгата да видят редките видове животни в естествената им среда. С този интересна обиколка из тайгата домакините ни изненадаха за „добре дошли“ в Сибир. От своя страна „Стандарт“ покани сибиряците и присъстващите на конференцията да посетят маршрутите представени в кампанията „Чудесата на България“, които предизвикаха изключително голям интерес – това се потвърди от многобройните въпроси задавани от компетентната публика. Всеки един обект, включен в „Чудесата на България“, беше дискутиран с любопитство и одобрение. Изключителен интерес за публиката предизвика маршрута „Виа Понтика“. Ежегодно в България идват стотици хиляди руски туристи, много от тях дори са закупили имоти в района на Бургас и Варна, но едва ли някой е в течение на многобройните исторически и археологически находки точно в този регион. „Прекарвайки по няколко месеца на българското Черноморие за руските туристи би представлявал огромен интерес да се запознаят с тези забележителности и исторически ценности“, поясниха от обществото.

Маршрутът „Царевград – Търново“ е също така изключително интересен и близък по местонахождение до крайбрежните градове. Руските туристи ще бъдат пленени и от Царевец, Трапезица и други обекти в околността.

С интерес гостите слушаха и за новият маршрут „Вия Милитарис“, обхващащ и култовите скали в Белоградчик, които наскоро бяха припомнени на руснаците от предаването на Андрей Малахов. В съботното си предаване по националната руска телевизия водещият показа репортаж на българският режисьор и оператор Юсеф Ал-Ахмед от скалната местност, където преди тридесет години е сниман култовият филм на режисьора Станислав Говорухин „По следите на капитан Грант“, с участието на редици български филмови звезди. От 2012 г скалите на Белоградчик са под егидата на ЮНЕСКО и биха могли да се превърнах в интересна дистинация за руските туристи.

Кампанията на вестник „Стандарт“ бе високо оценена в Русия, където изключително много тачат културните и исторически ценности. Оживление сред присъстващите предизвика слайда с президента Путин, който се моли пред мощите на Св. Йоан Кръстител в София. Домакините получиха подарък от в. Стандарт – книга „Чудесата на България“, подписана от главния редактор Славка Бозукова. От своя страна руснаците подариха на вестника сборник „Тайните на Сибир“ и наградиха медията с почетна грамота за участието в международната конференция на Руското географско общество.

 

Източник: „Стандарт“.