„Руснаците са наши братя“: Празник на два народа край „Копринка“

Песни, танци, вкусна храна и много усмивки събраха хиляди приятели на Русия в България

 

Тазгодишният национален събор на НД „Русофили“ и неговите посетители за пореден път демонстрираха и доказаха дълбоката историческа, културна и душевна връзка между България и Русия, запазила се във времето. Именно тя за поредна година доведе над 14 хиляди души на брега на яз. „Копринка“ – на събитието се насладиха млади и стари, създадоха много нови приятелства и заедно пяха любими руски и български песни.

Какво обаче се крие в сърцето на любовта между нашите два народа?

Рамо до рамо в боя

Националният събор на НД „Русофили“ се проведе под надслов „Европа е по-силна с Русия“, като бе посветен и на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война, отбелязана с паралелен молебен на връх Шипка.

Поляните край „Копринка“ чуха много истории за войната, разказани от по-възрастните. Макар и различни по своето естество, всички те бяха обединени от признателността към героизма на българските и руските войници, безстрашно загинали в името на една обща кауза.

Два народа – част от голямото славянско семейство

На събитието присъстваха не само българи, но и много руснаци. Представители и на двата народа обядваха и се смяха на една маса, езикът не бе бариера за тях, а те споделиха не само трапезата си, но и емоциите си – естествено и непринудено.

Гостите на събитието се почувстваха като у дома си и си създадоха истински уют, изпълнен с топлина и взаимност, в началото на иначе студената и тъжна есен.

Любовта не познава граници

На язовир „Копринка“ пристигнаха и редица руснаци, отдавна напуснали своята Русия… водени от любовта! Някои от тях живеят в България вече десетки години, научили са български, изградили са домове и семейства, отгледали са децата си тук, но не са забравили родината си. Те споделиха, че трябва да има повече такива събития.

„Руснаците са наши братя“

Недка Хотинова - гост на тазгодишния национален събор на НД

Винаги заедно към предизвикателствата на утрешния ден

Българите и руснаците се славят не само като велики и безстрашни воини, загивали рамо до рамо, но и като добри приятели в мирни времена, готови да споделят доброто и лошото, винаги с песен на уста и вяра в силата на духа.

Обединени от историческото минало и любовта към Русия днес, посетителите на „Копринка“ за пореден път показаха, че двата народа имат общо настояще, а също и желание за едно бъдеще, в което Европа гордо да върви напред – заедно с Русия!

 

Източник: Руски дневник