Руско училище отваря врати в Бургас

Руско училище ще отвори врати през септември, каза за BurgasNews Иля Шляховой, един от инициаторите за откриването му. То ще се намира на ул. „Милин камък“ 7, до Областна администрация. В момента се прави ремонт на сградата. „Искаме да открием училището на 15.09., когато започва учебната година в България, но този ремонт може да бъде малко по-продължителен, което да ни забави“. В училището ще се учат руски деца, а подготовката ще е от първи до шести клас. Ще бъдат сформирани по една паралелка в клас. Обучението ще е изцяло по руската програма. На практика училището ще е неформален филиал към посолството на Руската федерация у нас. Учителите ще бъдат руснаци, живеещи в региона, някои от които кандидати на науките. Обучението ще бъде признато в Русия, което вече е договорено.

Наталия Сафронова – професор по руска филология, проектор по международни отношения към Тамболвския държавен университет, ще бъде директор на руското училище в Бургас.

През ноември предстоят разговори за подписване на междуправителствено споразумение. Очаква се след две години обучението да бъде признато и у нас. При сключване на споразумение училището ще бъде регистрирано като българско с преподаване на руски език, за да бъдат признати дипломите и у нас. Още повече, че се предвижда в бъдеще обучението да обхване по-горните класове.
Има идея от тази или сведващата година в училището да се водят курсове по руски език за подготовка на зрелостниците за матура. Те ще са към Московския институт „Пушкин“.

Идеята за изграждането назря преди две години, когато много руснаци дойдоха да живеят в Бургас и региона. През тази пролет бяха водени разговори между Инициативния комитет, кмета на Поморие и почетния руски консул Тонко Фотев. На срещата се стигна до извод, че най-подходящо място за руско училище е Бургас. Повече от учениците в него са живеещи в областния център. От Поморие също има желаещи, но те са по-малко на брой. Обмисля се вариант за транспортиране на учениците от Поморие до Бургас.
Като цяло в региона руско говорящите са около 13 хиляди. От тях 5-6 000 живеят в Поморие.