Руско оръжие от шесто поколение

Русия разработва шесто поколение оръжие, което ще промени характера на съвременните войни. Такова изявление направи руският вицепремиер Дмитрий Рогозин и посочи, че Фондът за перспективни изследвания, който е руският аналог на американската DARPA, провежда мероприятия по реализирането на три подобни проекта и към края на годината се очаква проектите да станат 40.

Според него оръжието шесто поколение ще доведе до нов тип безконтактни войни, в които по принцип няма да има загуби от жива сила.

Днес трудно можем да си представим детайлно оръжието шесто поколение. .

Според И. Коротченко, главен редактор на списанието „Национална отбрана”, оръжието шесто поколение включва на първо място високоинтелектуални системи оръжия, които ще реализират принципа на безконтактнаната войа и автоматичен избор на целта.

Става дума за бойни биологични системи, биотехнически системи и разработки в областта на нови средства за високоточно поражение на целта, включително и под водата.

„Електронни пилоти” и „умни” ракети

Засега оржието шесто поколение съществува само в научната фантастика и най-вероятно ще се появи след 15-20 години. В момента армиите в света преминават към оръжия пето поколение. В областта на петото поколение оръжия Русия има с какво да се похвали.

На първо място това е най-новият изтребител Т-50 (ПАК ФА),който ще започне да постъпва на въоръжение във ВВС от 2016 г. Т-50 е самолет пето поколение, снабден с нова система, която включва функциите на „електронен пилот” и радиолокационна станция”; той е произведен по технологията „стелс”.

Т-50 развива свръхзвукова скорост; през април т.г. той беше снабден с един много важен елемент – станцията за радиоелектронна борба „Хималаи”.

Разработки на оръжие пето поколение се водят и в Китай.

Освен изтребителя пето поколение в Русия се разработва и перспективен авиационен комплекс; това ще бъде нов стратегически бомбардировач пето поколение, който ще бъде въоръжен с крилати ракети.

Основната му задача е, без да бъде забелязан, да долети в посочения район и да извърши масово изстрелване на високоинтелектуални крилати ракети; ракетите сами ще анализират структурата на ПВО на противника на базата на анализите от РЛС и ще търсят начини точно да поразят целта.

Според данни от открити източници самолетът ще бъде произведен по схемата „летящо крило”, с използването на системата „стелс”.

Безпилотни летателни апарати

Най-новите безпилотни летателни апарати според Коротченко попадат в категорията между пето и шесто поколение.

Компанията „Сухой” в момента строи боен безпилотен апарат по технологията „стелс”; в много конструкторски бюра се реализира концепцията за ударните безпилотни летателни апарати.

„Армата” – командният танк за роботи

Танкът пето поколение „Армата” е бойна платформа, на базата на която ще се появи танк, тежка бойна машина на пехотата, ремонтно-евакуационни и специални машини, посочва Коротченко.

Танкът ще има цифрово управление, екипажът ще бъде разположен в изолирана бронирана капсула. На „Армата” ще бъде монтирано оръдие калибър 125 мм, което ще се управлява дистанционно. Танкът ще издържа на всички видове съвременно перспективно оръжие. Засега на запад такива разработки не се водят.

В това направление освен Русия работят: Китай, който създаде танка Тип-99, Корея – танка К-1, и Япония с най-новия си танк тип-10.

Новият руски танк увеличава възможността на екипажа да оцелее на бойното поле. Друг важен елемент: танкът има своя бордова информационно-управляваща система, която автоматизира много процеси. В перспектива екипажът на този танк може да управлява няколко роботизирани платформи на бойното поле.

Средства на въздушно-космическата отбрана

Към пето поколение оръжия се отнасят и зенитните ракетни системи С-500 „Прометей”, които могат да поразяват междуконтинентални балистични ракети в космоса.

С-500 се отнася към ново поколение зенитни системи „земя-въздух”, които могат да прехващат балистични ракети с далечина на полета до 3,5 хиляди километра и скорост до 5 км/сек. ЗРС С-500 може да открива и поразява едновременно до 10 свръхзвукови цели на разстояние 600 км, т.е. в космоса. Тези системи ще бъдат на въоръжение в руската армия през 2016 г.

Източник: Издателство „Распер“