Руското правителство задели средства за медицинска помощ на украинските бежанци

Руският премиер Дмитрий Медведев подписа постановление, регламентиращо реда на оказване на медицинска помощ и провеждането на профилактични прегледи на украински граждани и лица без руско гражданство, предаде РИА Новости, позовавайки се на информация от сайта на министерството.

В частност, за мероприятията по временно социално-битово осигуряване на лицата, принудени да напуснат територията на Украйна и намиращи се в пунктовете за временно настаняване, руското правителство отпусна субсидии в размер на 1,466 милиарда рубли (повече от 35 милиона долара).

В постановлението са установени правилата за предоставянето на трансфери от федералния бюджет към бюджетите от субектите на Федерацията за компенсация на съответните регионални разходи.

По данни на Федералната миграционна служба, в Русия от Украйна са пристигнали около 830 хил. души, като повече от 225 хил. от тях са получили временно убежище в страната. Голяма част от бежанците са настанени в Иркутска, Тамбовска, Свердловска и Тулска област. В ростовска област заради големия бежански поток бе въведена извънредна ситуация.

След подписването на споразуменията в Минск, броя на бежанците от Украйна започна постепенно да намалява. Но Русия я очаква втора вълна, смята упълномощеният по правата на човека в Русия Ела Памфилова.