Руското ноу-хау в медицината

Учени от сибирските градове Томск и Новосибирск създадоха кардиологичен имплант. Медиците казват, че това устройство ще се възприема от организма по-добре от чуждестранните му аналози, а ще струва пет пъти по-евтино.

Уредът, направен на основата на никел и титан, се помества или имплантира направо в сърцето на пациента. Новото тук е силициевото покритие на импланта, разказва водещият научен сътрудник на Сибирския клон на Руската академия на науките Людмила Мейснер:

– Именно силицият дава високите параметри на биологическата съвместимост. Този химически елемент е близък и благоприятен за живия материал, за живите клетки.

В света подобни устройства започнаха да имплантират преди по-малко от една година. Самите импланти се произвеждат засега само в чужбина. Но руският аналог, според замисъла на учените, съществено ще се различава от вносната продукция, казва директорът на компанията-производител на коронарни стентове Андрей Кудряшов:

– Руският аналог ще струва 5 пъти по-евтино отколкото на Запад. Там подобен стент струва над $30.000. Нанасянето на силициево покритие дава възможност на тъканите да зарастват по-бързо, т.е. процесът на оздравяване ще върви по-активно и с по-малко усложнения.

Новото устройство вече издържа технически тестове, сега е редът на клиничните изпитания.

А едно друго ноу-хау на сибирските учени вече широко се прилага в редица руски клиники. Това е уникалният превързочен материал антимикробни сорбционни превръзки, казва директорът на компанията-производител Наталия Кирилова:

– С помощта на тази превръзка от раната се изтеглят вредните микроорганизми, раната се изчиства и заздравяването става по-бързо.

Тази превръзка позволява по-ефикасно и бързо да се лекуват всякакви рани – травми, изгаряния, трофични язви, рани от залежаване. Според медиците, тези бинтове ще са особено необходими на пациенти в невъзприемчивост към антибиотици.

За създаване на този бинт на учените им потрябваха над 5 години. Отначало ги правеха на ръка, а сега е пуснато и серийното им производство.