Руското „ноу-хау” в лечението на нервите

В столицата на Татарстан Казан започнаха да правят операции по нова уникална методика

Подвижността на ставите и чувствителността се връщат само след няколко месеца. Операцията се свежда до една инжекция и продължава не повече от час. При това възстановителният период намалява в пъти. Спасение от инвалидността за хората с болни крайници станаха мастните клетки.

Технологията на операцията в републиканската клинична болница е такава – от пациента се взема част от мастната тъкан, в лабораторията се извлича клетъчният концентрат, и на същия ден той се вкарва в травмирания участък. Операцията продължава не повече от час. Концентратът работи като един вид фабрика – той отделя биологично активни вещества за бързото възстановяване на организма. Това е нов феномен в лечението на периферния нерв. Нито в Русия, нито в чужбина има изследвания по тази тема. За лечението на подобни травми и болести в света се използват стволови клетки. В Татарстан решиха да мислят по-мащабно. В концентрата, който се отделя от мастната тъкан, се съдържат не само стволови клетки – тук е иновацията и тайната на успеха. Той няма странични ефекти, не предизвиква алергични реакции, не води към онкологията. В републиката ефектът е бил изпробван на 50 пациента. Резултатите са удивили специалистите.

При тази технология не се провеждат допълнителни манипулации със стволови клетки, затова те са напълно биологично безопасни. В крайна сметка концентратът от мастната тъкан буквално вдига на крака пациенти, които вече не са се надявали да ходят уверено. А тези, чиито пръсти са били неподвижни и нечувствителни, след чудодейната инжекция могат силно да стиснат ръката на своя доктор..