Руското МО обясни защо стратегически ракетоносци Ту-22 са летели над Черно море в посока България и срещнали ли са британски изтребител „Тайфун“

Екипажите на стратегическите бомбардировачи Ту-22 във вторник са изпълнили учебно-тренировъчен полет над неутрални води на Черно море, съпроводени от изтребители Су-27, съобщи пресцентърът на руското министерство на отбраната, цитирано от РИА Новости. Както снощи информира БЛИЦ британски изтребител „Тайфун“ бе вдигнат от румънската авиобазата край Констанца, за да пресрещне и наблюдава руската въздушна армада.

„На 25-ти юли 2017 г. екипажите на бомбардировачите с далечен обсег Ту-22 в съответствие с плана за подготовка изпълниха учебно-тренировъчен полет над неутрални води на Черно море. Полетът на два бомбардировача Ту-22 премина в съпровождане от изтребители Су-27“, се казва в съобщението.

Отбелязва се че полетът е бил изпълнен в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство, без да бъдат нарушавани границите на други държави. По време на въздушното патрулиране нито един чуждестранен военен самолет не се е приближавал към района на полетите на руските свръхзвукови ракетоносци. Това се уточнява в съобщението на руското МО по повод разпространената от британските ВВС информация, че изтребител „Тайфун“ от Кралския въздушен флот е пресрещнал руските самолети.