Руското министерство на отбраната разработва технологии за водене на кибервойна

Министерството на отбраната на РФ работи над технологии за водене на кибервойна, съобщи началникът на управлението за научно-изследователски дейности към министерството, полковник Роман Кордюков, предаде РИА Новости.

„Една от най-важните насоки на търсенето, внедряването, реализацията на иновативните технологични съвременни решения – това са IT-технологиите, IT- индустрията. Министерство на отбраната работи активно за предотвратяването на евентуални кибератаки и война в киберпространството. На това направление се обръща извънредно голямо внимание“, заяви Кордюков в ефира на „Руската служба за новини“.

Освен това, той подчерта постиженията на информационния комплекс на Националния център за управление на отбраната на РФ.

„Да вземем за пример информационния комплекс на Националния център за управление на отбраната. Смятам, че това е най-модерното техническо решение, което съчетава в себе си всички IT-постижения, които могат да бъдат открити в Русия, в това число за сметка на трансфера на отделни технологии от най-близките ни колеги. Ние работим над това много активно „, каза Кордюков.

Той добави, че Министерството на отбраната на РФ следи внимателно и разработките на западните си партньори.

„Разполагаме с цялата информация за текущите разработки и напредъка на техническите достижения на практика във всички области на отбраната на нашите чуждестранни партньори. Също внимателно следим чуждестранните страни в кои направления се развиват. След провеждане на обстоен анализ вземаме едно или друго решение за определянето на приоритетни, ключови технически въпроси, които да бъдат изпълнени в близко бъдеще“, каза Кордюков.