Руското министерство на отбраната: Псаки не познава географията

Министерството на отбраната на Руската федерация коментира изказването на представителя на Държавния департамент на САЩ Дженифър Псаки за „притесненията“ във връзка с военните учения на руските ВВС, които според Псаки се провеждат в близост до украинската граница, съобщи РИА Новости.

На 5 август по време на брифинг представителят на американското външнополитическо ведомство заяви, че е „силно притеснена от провеждането на учения на руските ВВС и ПВО в Астраханска област“. Според Псаки, подобен род маневри са „провокация“ и имат за цел единствено да увеличат напрежението на руско-украинската граница.

„От руското военно ведомство отчитат поредните изказвания на госпожа Псаки <…> и изразяват притесненията си във връзка с елементарните й познания по география“, заяви пред журналисти официалният представител на руското Министерство на отбраната.

Той припомни, че полигонът Ашулук в Астраханска област се намира на стотици километри от руско-украинската граница.

„Затова при подготвянето на подобни изказвания, преди да се всява смут и страх сред обществото, би било полезно да се черпи информация не само от социалните мрежи, но и от официални източници, като например сайта на Министерството на отбраната и географската карта“, допълни представителят на руското военно ведомство.