Руското министерство на отбраната: Няма доказателства, че опълченците имат участие в свалянето на Боинг-777

Веднага след катастрофата на малайзийския Боинг-777 Русия призова за мащабно международно разследване на причините за трагедията. Това заяви заместник-министъра на отбраната на Русия Анатолий Антонов пред телевизия „Россия-24“.

Руското министерство на отбраната предостави обективни данни за катастрофата, като ще продължи да прави това и в бъдеще, отбеляза Антонов, като припомни, че бяха зададени редица въпроси към Киев, които останаха без отговор.

Всички обвинения за участието на опълченците в свалянето на самолета са празнословни и в голяма степен, се базират само на съобщения от социалните мрежи. Руското военно ведомство анализира резултатите от разследването на Вашингтон и проучи така наречените улики, на които се основава американското разузнаване. Според Антонов, те не съвпадат с данните на Генералния щаб на Русия.

„Някои от представителите на разузнаването на САЩ, имената на които са засекретени, коментираха, че според Държавния департамент, трябва да бъде доказана вината на опълченците и едва ли не, участието на Русия“, заяви заместник-министърът на отбраната, като поясни, че подобни доказателства така и не са били представени.

„Твърдеше се, че според техническото разузнаване на САЩ и снимките, направени от спътници, се потвърждава изстрелването на ракетата от територия, контролирана от опълченците. Въпросът е, къде са тези данни?“, заяви Антонов.

„Американските експерти изключиха участието на украинските военни, тъй като според тях самолетът е летял извън зоната на действие на ракетите. Възниква въпросът, дали американците са готови да поемат отговорността, че това действително е така? Нима те знаят къде в Украйна са разположени всички ракетни комплекси? Как биха коментирали руските данни за обективен контрол? Или те просто нямат какво да кажат?“, отбеляза още представителят на руското министерство на отбраната.

Антонов коментира и съобщенията на американското разузнаване и снимките в социалните мрежи, които свидетелстват уж за преместването на ракетните комплекси през руско-украинската граница. „Какви доказателства? Снимката на украинския „Бук“, който украинците карат някъде, която е заснета в Красноармейск – територия, подконтролна на украинската армия? Или това е снимка на „Бук“ под номер 312? Има друга снимка на същия „Бук“, движещ се в колоната на украинската армия. Господа, искате де кажете, че са стреляли с него? Тогава искайте обяснение от Киев“, отбеляза Антонов.

По-рано стана известно, че руските средства за обективен контрол са установили присъствието на украински изтребител Су-25, който в момента на катастрофата е бил на разстояние от 3 до 5 км от малайзийския Боинг. В същото време украинската служба за сигурност задържа диспечерите на летището,които са били на дежурство по време на трагедията, като на тях им е забранено да обсъждат случилото се.