Руското министерство на отбраната за пръв път в историята усвои 99,9 % от бюджета

Руското министерство на отбраната през 2014 г. за пръв път в съвременната история е усвоило 99,9 % от предвидените средства, съобщи РИА Новости.

„През 2014 г. за първи път отбелязваме най-високо ниво на изпълнение на разходите, което превиши 99,9 %. Без това, както знаете, е трудно да говорим за качествено изпълнение на държавния план за отбрана“, съобщи във вторник ръководителят на военното ведомство генерал Сергей Шойгу.

Той припомни, че Владимир Путин определи безцелното изразходване на бюджетните средства, заделени за отбрана, като „пряк удар по националната сигурност“.

В тази връзка Шойгу поръча на МО на РФ съвместно с профилните ведомства да създадат „система за твърд контрол върху използването на средства по цялата верига“.

„Основната задача е да се проследи движението на паричните потоци във цялата кооперация. Тя е достатъчно голяма, и изхождайки от това, задачата е трудна. Надявам се, че в течение на първото полугодие ние ще успеем да разработим тази система и ще пристъпим към реализиране на поръченията на върховния главнокомандващ“, каза министърът.