Руското министерство на отбраната: Заплахата от „цветни революции“ е реална и продължителна

Министерството на отбраната на Руската федерация счита заплахата от „цветни революции“ за Русия реална и продължителна по време, заяви в събота началникът на главното управление за работа с личния състав на Въоръжените сили на РФ генерал-майор Михаил Смислов, предаде РИА Новости.

По-рано руският министър на отбраната Сергей Шойгу на форума „Армия 2015“ съобщи, че отбранителното ведомство ще поръча научно-изследователски труд на тема „цветните революции“, за да не допусне повтаряне на събитията от 1991 и 1993 година.

„Ние виждаме, че се появи явление, като „цветните революции“, и осъзнаваме, че те носят определени заплахи. Събитията от последно време показаха, че тези заплахи са реални, те са продължителни по време. Естествено, трябва да се разбере как може да се отразят тези заплахи“, заяви Смислов в ефира на радиостанция „Русская служба новостей“.

Той добави, че изучаването на „цветните революции“ на фона на случващите се в света събития изглежда абсолютно вярно и навременно решение.

„Цветни революции“ е събирателно название на процеси на смяна на властта, като „революцията на розите“ в Гърция, „революцията на лалетата“ в Киргистан, „оранжевата“ революция в Украйна, „жасминената“ революция в Тунис и „лотосовата“ революция в Египет. Започвайки като мирни митинги, „цветните революции“ по правило прерастват в жестоки сблъсъци, излизайки от правните рамки. Експерти считат, че „цветните революции“ са се провеждали с пряката подкрепа на западните страни и САЩ, а новите власти стават проводници на западните интереси. В тази връзки възникна понятието „износ на цветни революции“, когато чрез подкрепата на опозиционни движения западните страни се опитват да влияят на вътрешната политика на други държави.