Руското културно министерство заплашено от наказание за „Вълкът от Уолстрийт”

Филмът „Вълкът от Уолстрийт” е на път да предизвика нов скандал в Русия. Актрисата и депутат в Държавната дума Елена Драпеко предлага наказание на руското Министерство на културата за това, че чиновници от ведомството са допуснали този филм да бъде прожектиран в страната. Според Драпеко, несправедливо е да бъдат глобявани киносалоните за това, че са излъчвали филма, който преди това е бил одобрен от съответния държавен орган. Отговорността трябва да поеме този, който е дал одобрение за прожектирането на филма на Мартин Скорсезе.

Припомняме, че миналата седмица съдът в Новосибирск разпореди глоби на няколко киномрежи за прожектирането на филма „Вълкът от Уолстрийт”. Лентата на Скорсезе бе обявена за пропаганда и незаконна реклама на наркотици.Според новосибирските власти, сцените от филма били „отражение на наркоманската субкултура“, а самите наркотици се идеализирали, като практически зрителите се подтиквали към употребяването им.

Киноразпространителите считат претенциите на държавния контрол за неоснователни, тъй като продукцията е получила разрешение за разпространение от руското културно министерство.